Scribill

OpenAI lanserar GPT-4o (omni)

OpenAI har precis släppt GPT-4o, en ny språkmodell som är både snabbare och smartare än sina föregångare. Men vad betyder GPT-4o för oss användare?

GPT-4o

Vad är GPT-4o?

GPT-4 omni är OpenAIs senaste språkmodell som kombinerar hastighet och intelligens. Den mer eller mindre ersätter sina föregångare genom att vara nästan lika snabb som GPT-3.5 och lika smart som GPT-4. För användaren innebär det att man får en kraftfull AI som kan hantera text, ljud och bild, vilket öppnar för nya möjligheter.

Allmänt

GPT-4o är byggd för att vara snabb och smart, vilket gör den perfekt för realtidsapplikationer. Den har förbättrade funktioner för att förstå bilder och ljud, vilket gör att den kan tolka olika typer av information bättre än tidigare modeller. Detta gör att du kan använda den i allt från teknisk support till kreativa projekt.

Gratis för alla

En av de mest spännande nyheterna med GPT-4o är att den är gratis att använda. Tidigare har avancerade AI-funktioner ofta varit låsta bakom betalväggar, men nu kan alla använda dem utan kostnad. Detta är en stor förändring som gör avancerad AI mer tillgänglig för fler människor.

Funktioner tillgängliga för alla

Med GPT-4o får alla användare tillgång till avancerade verktyg som tidigare bara varit tillgängliga för betalande användare. Nu kan du ladda upp filer som PDF:er och bilder, få hjälp med att sammanfatta, skriva eller analysera data och använda GPTs från GPT Store. Gratisanvändare kan även få svar från både modellen och webben, vilket gör det enklare att få uppdaterad och korrekt information.

Prata med GPT-4o

En av de mest imponerande funktionerna i GPT-4o är dess förmåga att ha flytande och naturliga konversationer i realtid. Detta är möjligt tack vare dess snabba respons på ljudindata, vilket gör att den kan svara nästan omedelbart.

Realistisk konversation

GPT-4o kan ta emot text, ljud och bild som indata och generera samma typer av utdata. Den kan svara på ljudindata på bara 232 millisekunder, vilket är ungefär lika snabbt som en människa. Tidigare modeller hade längre svarstider och förlorade mycket information, men GPT-4o hanterar allt i en enda modell och kan därför uppfatta tonfall, flera talare och bakgrundsljud bättre. Detta gör att du kan ha mer naturliga och engagerande konversationer med AI:n.

Variationer i rösten

En ny nivå av förståelse

Med denna förbättrade kapacitet kan GPT-4o erbjuda en mer realistisk konversationsupplevelse. Detta öppnar upp nya möjligheter för hur vi kan använda AI i vår vardag, från att få hjälp med komplexa problem till att ha meningsfulla samtal. Ljud- och bildfunktionerna är dock ännu inte tillgängliga, men de kommer snart att bli det, vilket ytterligare kommer att förbättra användarupplevelsen.

GPT-4o kan se vad som händer

En annan spännande funktion i GPT-4o är dess bildkapacitet i realtid. Detta innebär att användare kan visa saker för modellen med hjälp av en kamera under en konversation.

Live konversation med vision

Under en live konversation kan användare nu visa objekt eller dokument för GPT-4o. Modellen kan tolka dessa visuella indata och ge relevant feedback direkt. Denna funktion är särskilt användbar för uppgifter som kräver visuell förståelse, som teknisk support och utbildning. Även om denna funktion ännu inte är tillgänglig, kommer den att rullas ut snart.

Matte med GPT-4o

Jämförelse med GPT-4

En av de mest imponerande aspekterna av GPT-4o är dess hastighet. Den är mycket snabbare än GPT-4 och jämförbar med GPT-3.5 i hastighet. Detta gör att användare kan få svar nästan omedelbart, vilket är viktigt för många realtidsapplikationer.

I ChatGPT kan GPT-4o generera cirka 1700 ord i ett svar, jämfört med cirka 700 ord från vanliga GPT-4 och GPT-3.5. Denna ökade kapacitet gör att användare kan få mer omfattande och detaljerade svar på sina frågor utan att behöva vänta länge.

Dessutom är GPT-4o 50% billigare i API än GPT-4 (Turbo), vilket gör den till ett mer kostnadseffektivt val för företag och utvecklare utan att förminska prestandan.

En sista viktig detalj är att GPT-4o bara har träningsdata fram till oktober 2023, medan GPT-4 har data fram till december 2023.

Reflektioner

GPT-4o representerar ett stort steg framåt, att den är gratis för alla innebär att fler människor kan dra nytta av avancerade AI-verktyg i sin vardag. Med funktioner som ljud och bild som snart blir tillgängliga, kommer GPT-4o fortsätta att förändra hur vi ser på och använder artificiell intelligens i vårt dagliga liv.

Om du vill lära dig att dra nytta av ChatGPT i arbetet rekommenderar vi att ni tar en titt på vår utbildning.

FAQ


Vad är GPT-4o?

GPT-4 omni är OpenAIs senaste språkmodell som kombinerar hastighet och intelligens. Den mer eller mindre ersätter sina föregångare genom att vara nästan lika snabb som GPT-3.5 och lika smart som GPT-4. För användaren innebär det att man får en kraftfull AI som kan hantera text, ljud och bild, vilket öppnar för nya möjligheter.

Är GPT-4o gratis att använda?

Ja, en av de mest spännande nyheterna med GPT-4o är att den är gratis att använda. Tidigare har avancerade AI-funktioner ofta varit låsta bakom betalväggar, men nu kan alla använda dem utan kostnad. Detta är en stor förändring som gör avancerad AI mer tillgänglig för fler människor.

Vad kan GPT-4o se och tolka?

GPT-4o har bildkapacitet i realtid, vilket innebär att användare kan visa saker för modellen med hjälp av en kamera under en konversation. Modellen kan tolka visuella indata och ge relevant feedback direkt. Denna funktion är särskilt användbar för uppgifter som kräver visuell förståelse, som teknisk support och utbildning.

Vad är skillnaden på GPT-4o och GPT-4?

GPT-4o är mycket snabbare än GPT-4 och jämförbar med GPT-3.5 i hastighet. Den kan generera cirka 1700 ord i ett svar, jämfört med cirka 700 ord från vanliga GPT-4 och GPT-3.5. Dessutom är GPT-4o 50% billigare i API än GPT-4 (Turbo), vilket gör den till ett mer kostnadseffektivt val för företag och utvecklare utan att förminska prestandan. En sista viktig detalj är att GPT-4o bara har träningsdata fram till oktober 2023, medan GPT-4 har data fram till december 2023.

Referenser:

Nyheterna
Modellen
Detaljer

Kostnadsfri ChatGPT guide

Vi tror på kraften i att dela kunskap med alla. Så, för dig som är nyfiken på ChatGPT men inte känner dig redo för en utbildning, har vi skapat en guide som hjälper dig att komma igång. Här lär vi dig allt från hur du skapar ett konto hos OpenAI, till hur du formulerar en kraftfull prompt, och mycket mer.

När du klickar ”skicka guiden” godkänner du också att vi skickar nyhetsbrev till dig, vi delar företagsrelevanta AI-nyheter, insikter och direkt handlingsbara ChatGPT-tips!

Dela inlägget

ChatGPT Guide

Hur fungerar ChatGPT?

Utforska hur ChatGPT fungerar, från textbehandling till svarsgenerering. Lär dig om AI:ns ’tänkande’, kunskaper och begränsningar.

Claude 3.5 Sonnet
Nyheter

Claude 3.5 Sonnet

Utforska den nya AI-modellen Claude 3.5 Sonnet från Anthropic. Från en jämförelse med andra modeller till hur bra den är på svenska.

Innehållsförteckning

Boka föreläsning

Fyll i dina kontaktuppgifter i kontaktformuläret nedanför så kontaktar vi dig med mer information och bokningsmöjligheter. 

Boka konsultation

Fyll i dina kontaktuppgifter i kontaktformuläret nedanför så kontaktar vi dig med mer information och bokningsmöjligheter. 

Certifikat, Scribill