Scribill

Gemini 1.5

Google har nyligen presenterat Gemini 1.5, en uppdatering som lovar avsevärt förbättrad prestanda jämfört med tidigare 1.0-versionen. Detta är en spännande nyhet, särskilt med tanke på att Googles föregående stora släpp, Gemini Ultra, inte helt levde upp till förväntningarna. Med Gemini 1.5 kan vi kanske äntligen få se en AI som på allvar utmanar ChatGPT.

Vad är Gemini 1.5?

Gemini 1.5 är resultatet av fortsatt forskning och tekniska framsteg inom flera områden av modellutveckling och infrastruktur. En av de mest framstående uppgraderingarna är en ny Mixture-of-Experts (MoE) arkitektur som gör modellen mer effektiv både att träna och använda.

Den första versionen som släpps för tidigt test är Gemini 1.5 Pro, en multimodal modell som är optimerad för ett brett spektrum av uppgifter. Den presterar jämförbart med den tidigare största modellen, 1.0 Ultra, men inkluderar också en experimentell funktion för att hantera lång kontext.

När släpps Gemini 1.5?

Just nu är Gemini 1.5 Pro tillgänglig för en begränsad grupp utvecklare och företagskunder för privat förhandsvisning via AI Studio och Vertex AI. Full tillgänglighet till modellens imponerande kontextfönster på upp till en miljon tokens är planerad. Dessutom med löften om ytterligare optimeringar för att förbättra latensen, minska beräkningskraven och förbättra användarupplevelsen.

Större kontext, mer användbara funktioner

En av de mest anmärkningsvärda nyheterna med Gemini 1.5 är dess förmåga att hantera ett enormt kontextfönster på upp till en miljon tokens. Detta gör det möjligt att bearbeta stora mängder information på en gång, från långa videoklipp till omfattande kodbaser med mer än 30 000 rader kod.

Gemini 1.5 Kontext
Gemini 1.5 Kontext

Komplexa resonemang över stora datamängder

Gemini 1.5 Pro kan analysera, klassificera och sammanfatta stora mängder innehåll baserat på en given prompt. Tänk dig att ge AI:n uppdraget att resonera kring en 500 sidor lång bok och att den klarar det med precision.

Förbättrad prestanda och relevans

Testad på ett brett utbud av utvärderingar över text, kod, bild, ljud och video, presterar 1.5 Pro bättre än tidigare modeller i 87% av fallen. Särskilt imponerande är modellens förmåga till ”in-context learning”, vilket gör det möjligt för den att lära sig nya färdigheter baserat på informationen i en lång uppmaning, utan behov av ytterligare finjustering.

Våra tankar

Med tanke på det lite kyliga mottagandet av Gemini Ultra som släpptes nästan ett år efter GPT-4 och inte riktigt levde upp till förväntningarna, är det med en blandning av hopp och försiktig optimism vi ser fram emot vad Gemini 1.5 kan åstadkomma. Det verkar som att Google verkligen har tagit till sig av tidigare feedback och satsat på innovationer som kan göra denna modell till en verklig konkurrent för OpenAI.

Du kan läsa Googles blogginlägg här för ytterligare information.

Kostnadsfri ChatGPT guide

Vi tror på kraften i att dela kunskap med alla. Så, för dig som är nyfiken på ChatGPT men inte känner dig redo för en utbildning, har vi skapat en guide som hjälper dig att komma igång. Här lär vi dig allt från hur du skapar ett konto hos OpenAI, till hur du formulerar en kraftfull prompt, och mycket mer.

När du klickar ”skicka guiden” godkänner du också att vi skickar nyhetsbrev till dig, vi delar företagsrelevanta AI-nyheter, insikter och direkt handlingsbara ChatGPT-tips!

Dela inlägget

ChatGPT Guide

Hur fungerar ChatGPT?

Utforska hur ChatGPT fungerar, från textbehandling till svarsgenerering. Lär dig om AI:ns ’tänkande’, kunskaper och begränsningar.

Claude 3.5 Sonnet
Nyheter

Claude 3.5 Sonnet

Utforska den nya AI-modellen Claude 3.5 Sonnet från Anthropic. Från en jämförelse med andra modeller till hur bra den är på svenska.

Innehållsförteckning

Boka föreläsning

Fyll i dina kontaktuppgifter i kontaktformuläret nedanför så kontaktar vi dig med mer information och bokningsmöjligheter. 

Boka konsultation

Fyll i dina kontaktuppgifter i kontaktformuläret nedanför så kontaktar vi dig med mer information och bokningsmöjligheter. 

Certifikat, Scribill